Flexator möter höga krav i Vega
Wästbygg behövde en förskola av hög kvalitet med snabb leverans. Då var det inget snack om vilka de skulle vända sig till.
– Det var ett självklart val. Med Flexator vet vi vad vi får, säger Lary Marben, projektutvecklare på Wästbygg, som har köpt totalentreprenaden av Flexator och i sin har sålt vidare till Hemsö som blir långsiktiga ägare.
Vega är ett nybyggt område utanför Haninge, drygt 20 minuter från Stockholms innerstad. När hela stadsdelen är färdig ska den innehålla omkring 3 300 bostäder och över 10 000 invånare. Särskilt populär har den blivit för barnfamiljer, vilket innebär ett stort behov av förskolor.
I augusti 2018 slog den första Flexatorbyggda förskolan upp portarna. Och året efter var det dags för ytterligare en till. Båda hyrs ut till Raoul Wallenbergsskolan i Vega.
– Det gick väldigt snabbt och vi hade knapert med tid. Vi var tvungna att leverera till sommaren 2019 och skrev avtal så sent som i november. Men när vi går till Flexator vet vi att får saker i tid och att det går fort, säger Lary Marben.
– Projekteringen gick i full fart, modulleveransen kom redan i mars och sedan hade vi ett hus färdigt för besiktning i slutet av juni.
Den nya förskolan är den tredje i raden som Wästbygg har köpt av Flexator, vilket gör att samarbetet börjar sätta sig.
– Nu har vi förstått varandra och båda parter börjar lära sig vad den andra kräver. Det är alltid en enkel resa att jobba med Flexator, de har sina produkter, produktionen går för fullt och de levererar det de ska. Det känns i princip som det bara är att åka dit och plocka det man vill ha, säger Lary Marben.
Den nya förskolan har fem avdelningar på två plan och utgår från Flexators referenshus Anneberg, men hade också kravet att den skulle likna de tidigare för att få en enhetlig prägel.
– Hyresgästen har kommit med önskemål som passar just deras erfarenhet och kultur. Där gäller det att vi är lyhörda och anpassar utformningen, så att det blir en känsla av att det är en Raoul Wallenberg-skola, säger Anton Umefeldt, regionchef på Flexator.
Fastighetsägaren Hemsö kräver certifieringen Miljöbyggnad Silver, vilket ökade kraven på såväl energi och ljudklass som materialval. Något som blir allt vanligare i upphandlingarna och ökar komplexiteten i byggprocessen.
– En vanlig fördom är att industriella byggare har svårt för, eller rent av inte klarar av de här miljökraven. Därför är det kul att såväl med det här som andra liknande projekt visa att våra byggnader håller hög kvalitet och klarar tuffa krav, säger Anton Umefeldt.
Något som Lary Marben håller med om:
– Vissa kunder kan vi behöva övertala till en början när vi pratar industriellt byggande. Man har en bild som inte stämmer, att det bara ska vara billigt och snabbt. Men så är det inte. Det är hus, med hög kvalitet, precis som om man skulle bygga på plats – fast mer miljövänligt.