Framtidens äldreboende är här
Efter ett års hårt arbete kan Flexator presentera ett nytt, modernt äldreboendekoncept. I Grönhaga äldreboende står hållbarhet och hälsofrämjande i centrum.
– Nu ser jag fram emot att utveckla det här i skarpt läge, säger Susanne Clase, på White Arkitekter, som har tagit fram konceptet tillsammans med Flexator.
Det var i samband med Kvalitetsmässan i fjol som Flexator presenterade sin satsning på boenden för äldre. Detta med anledning av att den svenska befolkningen blir både äldre och friskare, vilket gör att efterfrågan på äldre- och demensboenden ökar.
Ett år senare står äldreboendekonceptet Grönhaga färdigt.
– Det har varit ett stort projekt. Vi har gjort äldreboenden tidigare, men det här har blivit mycket större, är mer flexibelt och har fler funktioner, säger Linnéa Bruce, anbudsprojektör på Flexator.
Projektet har genomförts i nära samarbete med arkitekten Susanne Clase, som har expertkompetens inom äldreboenden efter att ha varit engagerad i frågan i mer än tio år. Men det här var första gången som Susanne har tagit fram ett koncept som byggs industriellt.
– Det har varit väldigt lärorikt. Det finns en stor efterfrågan på boenden som byggs snabbt och därför fyller Grönhaga en väldigt viktig funktion på marknaden. Här vet man vad man får samtidigt som det går snabbt, smidigt och effektivt att bygga, säger hon.
Det övergripande målet med äldreboendet Grönhaga är att skapa en hållbar och hälsofrämjande miljö.
– Vi hade en tydlig målbild av vad vi ville skapa och hållbarhet var en viktig gemensam nämnare. Sedan handlar det också om att skapa en hemlik miljö som skapar trygghet, frihet och glädje för såväl de boende som personal och anhöriga, säger Susanne och fortsätter:
– Byggnaden har en tydlig identitet, men ska också kunna passa in i olika sammanhang. Den består av tre volymer som bildar en L-form, vilket skapar en fin och användbar innergård. I den utskjutande volymen i hörnet ligger huvudentrén. Den innehåller gemensamma och verksamhetsfunktioner. De två längorna innehåller bostadsenheter.
Det hälsofrämjande består av två delar. Dels att skapa en trygg, säker och attraktiv arbetsmiljö. Dels att främja socialt samspel och fysisk aktivitet för de boende genom att skapa olika typer av rum för aktiviteter ute och inne.
– Grönska är bevisat bra för hälsan. Därför har vi utformat byggnaden så att man lätt kan skapa gröna ytor i närmiljön. Vi har valt att ha bostäder i bottenvåningen, något som bidrar till interaktion och närhet till en trädgård på innergården eller en förträdgård mot gatan.
Nu ser Susanne Clase och Linnéa Bruce fram emot att få in den första ordern.
– Det är ett stort hus som är estetiskt tilltalande där flödena fungerar väldigt bra. Samtidigt har vi inte haft någon specifik kund i åtanke, utan vi är flexibla och kan anpassa byggnaden för kundernas specifika önskemål, säger Linnéa.
– Jag kan absolut rekommendera Grönhaga och ser fram emot att ta fram alla detaljer och utveckla det här i ett projekt i skarpt läge.