Hälsofrämjande miljöer i framtidens äldreboende
En åldrande befolkning som blir allt större och friskare kräver nya typer av vård- och omsorgsboenden. Vi behöver skapa hälsofrämjande miljöer där såväl boende och personal som anhöriga trivs.
– Det är viktigt att lyssna på och förstå behoven hos våra äldre, som inte alltid har möjlighet att göra sig hörda, säger Susanne Clase, arkitekt på White Arkitekter, med expertkompetens inom äldreboende.
Ju äldre en människa blir, desto mer sägs det att världen krymper runt omkring en. Då blir bostadskvaliteten och dess närmiljö allt viktigare. Något som bör beaktas vid utformning av alla bostäder riktade till en äldre målgrupp.
– Det handlar om att skapa förutsättningar för en meningsfull vardag där man kan upprätthålla en självständighet och känna sig delaktig i samhället så länge som det bara är möjligt. Det behövs ett helhetstänk som spänner från stadsbyggnadsnivå till den allra minsta detaljen – som exempelvis att interagera smarta hjälpmedel på ett genomtänkt och estetiskt sätt, säger Susanne Clase.
Hon har jobbat som arkitekt i 20 år och är sedan dess engagerad i de här frågorna. Faktum är att det allra första projektet som en nyutexaminerad Susanne Clase var inblandad i för två decennier sedan var ett vård- och omsorgsboende i Kalmar.
– Det är väldigt engagerande att jobba med frågor som rör äldres boende. Dåliga förutsättningar och lösningar blir ett samhällsproblem om äldre är ensamma och behöver mycket hjälp för att klara sin vardag, och detta påverkar även så klart anhöriga. Här kan man göra skillnad som samhällsbyggare.
Vi svenskar lever allt längre, vilket gör att det finns ett stort behov av olika former av boenden runt om i landets kommuner. Men hur ska de byggas? Susanne Clase menar att det är viktigt att skapa hälsofrämjande miljöer, där de boende både får det sociala samspelet och möjlighet till fysisk aktivitet. Hemkänsla och trygghet är också viktigt att sträva efter, i synnerhet på vård- och omsorgsboenden.
– De bör tas fram i samverkan med verksamheten som ska flyttas in. Då fungerar miljön på bästa sätt.
Utemiljön är en annan del.
– Det är mycket forskning som görs kring det här. Tillgång till utemiljö för att kunna ta sig ut själv och vara ute i friska luften är väldigt betydelsefullt för hälsotillståndet. Samtidigt måste vi alltid jobba utifrån flera olika perspektiv: den boendes, anhörigas och personalens. Vi måste skapa en attraktiv arbetsplats och en plats som är trevlig att besöka. Vi vill skapa glädje.
Hur passar industriellt byggande in i framtidens äldreboende?
– Det finns många fördelar. Det går snabbt att bygga, med korta ledtider. Det ger också väldigt stor kontroll och kvalitet på utförandet.
– Sedan måste vi tänka på framtiden, bygga hållbart och göra ett så litet klimatavtryck som möjligt. Där är det en jättefördel att bygga industriellt i trä.